Als je overweegt om een mantelzorgwoning te bouwen voor je naaste, wil je natuurlijk zo snel en gemakkelijk mogelijk aan de slag. Een veelgestelde vraag is of je hiervoor een vergunning nodig hebt. In dit artikel zullen we uitleggen welke regels er gelden voor het bouwen van een mantelzorgwoning zonder vergunning.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een woning die gebouwd wordt voor een zorgbehoevende, zoals bijvoorbeeld een ouder of een gehandicapt familielid. Deze woning wordt meestal gebouwd op het terrein van de mantelzorger, zodat de zorgbehoevende dicht bij de mantelzorger kan blijven wonen en de zorg op maat kan ontvangen.

Wanneer heb je een vergunning nodig voor een mantelzorgwoning?

Soms heb je een vergunning nodig om een mantelzorgwoning te bouwen. Dit is bijvoorbeeld het geval als de woning niet voldoet aan het bestemmingsplan of als de woning niet past binnen de regels voor het bouwen van een bijgebouw op je perceel. In dat geval moet je bij de gemeente een omgevingsvergunning aanvragen voor het bouwen van een mantelzorgwoning.

Mantelzorgwoning bouwen zonder vergunning

Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, mag je een mantelzorgwoning bouwen zonder vergunning. Hieronder leggen we uit wat de voorwaarden zijn.

Voorwaarden mantelzorgwoning vergunningvrij bouwen

 • De mantelzorgwoning mag niet groter zijn dan 100 m²;
 • De mantelzorgwoning moet aan de achterkant of aan de zijkant van de woning worden gebouwd;
 • De mantelzorgwoning moet in principe binnen het bouwvlak van je woning worden gebouwd;
 • De mantelzorgwoning moet in dezelfde stijl worden gebouwd als de hoofdwoning;
 • De mantelzorgwoning mag niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan mantelzorg.

Als je aan deze voorwaarden voldoet, mag je dus zonder vergunning een mantelzorgwoning bouwen. Let wel op dat de regels per gemeente kunnen verschillen, dus controleer altijd bij jouw gemeente of je aan de voorwaarden voldoet.

Veranderingen in de regelgeving

Het kan ook voorkomen dat de regelgeving rondom het bouwen van een mantelzorgwoning verandert. Het is daarom verstandig om bij jouw gemeente te informeren naar de actuele regelgeving voordat je begint met het bouwen van een mantelzorgwoning.

Voordelen van een mantelzorgwoning of een mantelzorgchalet

Een mantelzorgwoning biedt verschillende voordelen. Zo kan de zorgbehoevende in zijn of haar vertrouwde omgeving blijven wonen, wat de kwaliteit van leven kan verbeteren. Ook is het voor de mantelzorger gemakkelijker om de zorg te bieden wanneer deze op korte afstand woont. Bovendien kan een mantelzorgwoning bijdragen aan de sociale cohesie en de band tussen de zorgbehoevende en de mantelzorger versterken.

Tips voor het bouwen van een mantelzorgwoning

Als je een mantelzorgwoning gaat bouwen, zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder geven we enkele tips:

 • Bespreek het plan met de gemeente: Voordat je begint met bouwen, is het verstandig om het plan te bespreken met de gemeente. Zo voorkom je verrassingen achteraf en weet je zeker dat je aan alle regels voldoet.
 • Denk aan de toegankelijkheid: Zorg ervoor dat de mantelzorgwoning goed toegankelijk is voor de zorgbehoevende, bijvoorbeeld door het plaatsen van een rolstoelvriendelijke ingang en brede deuren.
 • Houd rekening met de privacy: Het is belangrijk dat zowel de zorgbehoevende als de mantelzorger voldoende privacy hebben. Zorg er daarom voor dat de mantelzorgwoning voldoende afscheiding heeft van de hoofdwoning en de buren.
 • Zorg voor voldoende daglicht: Daglicht heeft een positieve invloed op het welzijn van de bewoners. Zorg er daarom voor dat de mantelzorgwoning voldoende daglicht binnenkrijgt, bijvoorbeeld door het plaatsen van grote ramen. D&G Mantelzorgwoningen heeft diverse modellen voorzien van grote ramen. Bekijk hiervoor onze voorraadmodellen.

Conclusie

Als je van plan bent om een mantelzorgwoning te bouwen, is het belangrijk om te weten welke regels er gelden en of je een vergunning nodig hebt. Als je aan de voorwaarden voldoet, kun je zonder vergunning een mantelzorgwoning bouwen. Denk bij het bouwen van de woning aan de toegankelijkheid, privacy en voldoende daglicht. Zo kun je ervoor zorgen dat de zorgbehoevende in een comfortabele en veilige omgeving kan blijven wonen, dichtbij de mantelzorger.

Bij D&G Mantelzorgwoningen kijken we altijd graag vrijblijvend met je mee naar de beste oplossing. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Offerte aanvragen

Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Of wilt u gewoon eens met ons van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Wij adviseren u graag. Als u het formulier zo volledig mogelijk invult nemen wij binnen 24 uur contact met u op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Onze mantelzorgwoning modellen

Nieuw! Nu ook uit te voeren met betonvloer warmtepomp !

bouwbesluit
Vanaf
€ 220.000,-

Sevilla

Wilt u niet wachten op de levering van uw chalet? Dit model kan snel worden geleverd!
MEER INFORMATIE
bouwbesluit
Vanaf
€ 132.930,-

Mandara

Wilt u niet wachten op de levering van uw chalet? Dit model kan snel worden geleverd!
MEER INFORMATIE
bouwbesluit
Vanaf
€ 99.385,-

Maximo Eco modellen

Binnen ons Maximo Eco assortiment maken we onderscheid in vier verschillende uitvoeringen. Allen met hun eigen specificaties.
MEER INFORMATIE
bouwbesluit
Vanaf
€ 96.990,-

Marisol modellen

Binnen ons Marisol assortiment maken we onderscheid in vier verschillende uitvoeringen. Allen met hun eigen specificaties.
MEER INFORMATIE
bouwbesluit
Vanaf
€ 87.910,-

Modesta modellen

Binnen ons Modesta assortiment maken we onderscheid in vier verschillende uitvoeringen. Allen met hun eigen specificaties.
MEER INFORMATIE
bouwbesluit
Vanaf
€ 90.630,-

Madina modellen

Binnen ons Madina assortiment maken we onderscheid in vier verschillende uitvoeringen. Allen met hun eigen specificaties.
MEER INFORMATIE
bouwbesluit
Vanaf
€ 88.085,-

Eco Lodge modellen

Binnen ons Eco Lodge assortiment maken we onderscheid in vier verschillende uitvoeringen. Allen met hun eigen specificaties.
MEER INFORMATIE
bouwbesluit
Vanaf
€ 65.745,-

Milagro modellen

Binnen ons Milagro assortiment maken we onderscheid in vier verschillende uitvoeringen. Allen met hun eigen specificaties.
MEER INFORMATIE
bouwbesluit
Vanaf
€ 79.900,-

Qube modellen

Binnen ons Qube assortiment maken we onderscheid in vier verschillende uitvoeringen. Allen met hun eigen specificaties.
MEER INFORMATIE

Onze voorraadmodellen

  De voordelen van het kopen van een zorgwoning

  • Zelfstandig wonen in een vertrouwde omgeving.
  • Geen hoge huurkosten.
  • Aanpasbaar naar jouw wensen.
  • Speciaal ontworpen voor mensen met zorgbehoefte.

  Als je interesse hebt in het kopen van een zorgwoning, neem dan contact met ons op. Wij zijn gespecialiseerd in het aanbieden van zorgwoningen. We helpen je graag met het vinden van de perfecte zorgwoning!

  Popup-small-1-270x380

  Veelgestelde vragen

  Stap 1 –  Kies het type zorgwoning dat je wilt kopen uit onze brochure.

  Stap 2 – Neem contact met ons op voor advies en informatie.

  Stap 3 – We maken een afspraak om te kijken op locatie en/of andersom kun je langskomen in de fabriek.

  Stap 4 – Zorg ervoor dat alle documenten, vergunningen en papieren in orde zijn.

  Stap 5 –  We gaan met je in zee en kunnen dan de zorgwoning leveren.

  – Een kopie van je ID of paspoort

  – Een kopie van je zorgverzekeringspolis

  – Een kopie van je inkomensgegevens (loonstrook, uitkeringsspecificatie etc.)

  – Een kopie van je bankafschriften

  Wij helpen je graag verder met het proces van het kopen van een zorgwoning.

  Voor een mantelzorgwoning gelden dezelfde regels als voor andere zogenaamde “bijbehorende bouwwerken”. Het formaat van de woning is afhankelijk van de grootte van uw tuin of erf. De woning mag in ieder geval niet groter wezen dan 100m2, en niet hoger dan uw eigen huis. Wilt u een advies op maat over de grootte van een mantelzorgwoning? Onze adviseurs geven u graag advies, zonder verplichtingen.

  Een mantelzorgwoning is een gewild object, en behoudt door zijn solide constructie lang zijn marktwaarde. Zeker de “enkele” modellen zijn eenvoudig door te verkopen aan een nieuwe eigenaar. D&G mantelzorgwoningen kan u ondersteunen bij de doorverkoop of verhuur van uw woning.

  Tekening VS realisatie

  Bekijk onze nieuwe brochure!
  Bekijk onze nieuwe brochure!

  Download onze gratis brochure!

  "*" geeft vereiste velden aan

  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Overlay Image

  Download onze gratis brochure!

  "*" geeft vereiste velden aan

  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.