Wie mag in een mantelzorgwoning wonen?

Een mantelzorgwoning is bedoeld voor zowel de persoon die mantelzorg ontvangt als de mantelzorgverlener zelf. In de mantelzorgwoning mag maximaal één huishouden wonen. Dit huishouden mag bestaan uit maximaal twee personen, waarbij ten minste één persoon mantelzorg ontvangt of verleent.

Wat zijn de kosten van een prefab mantelzorgwoning?

De kosten voor de aanschaf van een prefab mantelzorgwoning variëren doorgaans tussen de € 60.000,- en € 98.000,-, afhankelijk van uw specifieke wensen. Op maat gemaakte mantelzorgwoningen zijn over het algemeen duurder dan standaard modellen.

Wat is een pre mantelzorgwoning?

Een pré-mantelzorgwoning is in feite hetzelfde als een mantelzorgwoning, maar het verschil is dat je er al in mag wonen voordat er sprake is van een daadwerkelijke mantelzorgsituatie. Hoewel er nog geen landelijke regels zijn over pré-mantelzorgwoningen, staan steeds meer gemeenten dit wel toe.

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is zorg voor een hulpbehoevende uit de sociale omgeving van de zorgverlener, zoals een chronisch zieke vriend, een oudere die niet meer alles zelf kan, of een gehandicapt kind. Mantelzorg is onbetaald en wordt niet beroepsmatig verricht. Veelal wordt mantelzorg uitgevoerd door een familielid of kennis van de zorgbehoevende.

De verrichte zorg kan uiteenlopen van boodschappen doen, helpen met schoonmaken of persoonlijke verzorging. Vaak gaat dit gepaard met aandacht, zoals een gesprek of samen een kop koffie drinken en laten zien dat je er bent voor diegene. Zodoende ligt mantelzorg in het verlengde van de sociale relatie tussen degene die de zorg ontvangt en de verzorger.

Wat is een mantelzorger?

Een mantelzorger is iemand die voor een ander zorgt zonder daarvoor betaald te worden. Mantelzorgers kunnen familieleden, vrienden of kennissen van de zorgbehoevende zijn. Vaak zijn mantelzorgers familieleden van de zorgbehoevende.

Wat zijn de voordelen van mantelzorg?

Mantelzorg kan gunstig zijn voor zowel de verzorger als de persoon die de zorg ontvangt. De verzorger voelt vaak een gevoel van voldoening door iemand in nood te helpen, en de persoon die de zorg ontvangt voelt vaak een gevoel van sociale steun en saamhorigheid. Bovendien kan mantelzorg helpen om institutionalisering van de zorgontvanger uit te stellen of te voorkomen.

Wat zijn de uitdagingen van een mantelzorger?

Mantelzorger zijn kan lonend zijn, maar ook een uitdaging. Enkele van de uitdagingen waarmee je te maken krijgt als mantelzorger:

 • Tijdsbeslag: Zorgen voor een familielid kan tijdrovend zijn, en het kan zijn dat je offers moet brengen op andere gebieden van je leven, zoals werk of school.
 • Financiële lasten: Zorgen voor een familielid kan duur zijn, vooral als je speciale apparatuur moet aanschaffen of moet betalen voor thuiszorgdiensten.

Is een vergunning nodig om een mantelzorgwoning te plaatsen?

Een mantelzorgwoning kan in theorie zonder vergunning op je terrein geplaatst worden. Maar er zijn algemene grootte- en locatievoorwaarden waaraan voldaan moet worden. Informeer altijd bij de gemeente of er bouwbeperkingen zijn voor de gewenste locatie.

Kan je een mantelzorgwoning later doorverkopen?

Een mantelzorgwoning is een begerenswaardig object dat zijn marktwaarde vele jaren behoudt omdat het zo goed gebouwd is. De modellen zijn gemakkelijk door te verkopen aan een andere eigenaar. D&G Mantelzorgwoningen kan je helpen je mantelzorgwoning te verkopen of te verhuren.

Wat zijn de gemiddelde kosten van een mantelzorgwoning?

De gemiddelde kosten van een mantelzorgwoning hangen af van het soort huis dat je kiest en de functies die je wilt. D&G Mantelzorgwoningen biedt een breed scala aan prijzen die passen bij je budget en wensen.

Hoe koop je een mantelzorgwoning?

 1. Kies het type zorgwoning dat je wilt kopen uit onze brochure.
 2. Neem contact met ons op voor advies en informatie.
 3. We maken een afspraak om te kijken op locatie en/of andersom kun je langskomen in de fabriek.
 4. Zorg ervoor dat alle documenten, vergunningen en papieren in orde zijn.
 5. We gaan met je in zee en kunnen dan de zorgwoning leveren.

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is een plaats waar mensen met een chronische ziekte, een handicap, of ouderen kunnen wonen en zorg ontvangen van mantelzorgers. Mantelzorgwoningen worden ook wel eens zorgwoningen of mantelzorgunits genoemd.

Ze zijn meestal kleiner dan verpleeghuizen en bieden een meer huiselijke omgeving. Bewoners van mantelzorgwoningen hebben meestal een eigen slaapkamer en krijgen zorg en hulp bij activiteiten van het dagelijks leven, zoals baden, aankleden en eten.

Wat zijn de regels voor mantelzorg wonen?

De regels voor mantelzorgwonen zijn dat degene die de zorg ontvangt:

 • Een familielid of goede vriend van de mantelzorger is
 • Hulp nodig hebben bij de dagelijkse levensverrichtingen, zoals baden, aankleden en eten
 • Niet in staat om zelfstandig te wonen
 • In hetzelfde huishouden wonen als de verzorger

Wat zijn de verschillende soorten mantelzorg?

De verschillende soorten informele zorg zijn:

 • Samenwonen, waarbij de verzorger en de persoon die de zorg ontvangt in hetzelfde huishouden wonen.
 • Inwonend, wanneer de verzorger in het huis van de zorgontvanger woont.
 • Respijtzorg, dat is wanneer de verzorger een pauze neemt van de zorgtaken, vaak door een professionele verzorger in te huren om het voor een korte periode over te nemen.
 • Dagopvang, waarbij de zorgontvanger overdag naar een dagverblijf gaat terwijl de verzorger aan het werk of naar school is.

Waar mag je een mantelzorgwoning plaatsen?

De mantelzorgwoning kan op je eigen terrein geplaatst worden, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De gemeente kan bouwbeperkingen hanteren waar je rekening mee moet houden. Daarnaast moet de mantelzorgwoning toegankelijk zijn voor zowel bewoners als verzorgers, en moet er voldoende ruimte rond het huis zijn voor de bewoners om zich vrij te kunnen bewegen.

Waar moet een mantelzorgwoning aan voldoen?

Een mantelzorgwoning moet voldoen aan de behoeften van zowel de bewoners als de verzorgers. Het huis moet comfortabel en veilig zijn voor de bewoners, en het moet voldoende ruimte hebben voor de verzorgers om zorg te verlenen. Bovendien moet het tehuis toegankelijk zijn voor zowel bewoners als verzorgers, en het moet zich bevinden in een gebied dat voor beide groepen gunstig is.

Er is geen vergunning nodig om een mantelzorgwoning te plaatsen. Wel gelden er bepaalde regels bij de bouw van een mantelzorgwoning. De woning moet namelijk voldoen aan het Bouwbesluit, hierin staan regels op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Kan je een hypotheek krijgen voor een mantelzorgwoning?

Nee, je kunt geen hypotheek krijgen voor een mantelzorgwoning.

Ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Of wil je gewoon eens met ons van gedachten wisselen over de mogelijkheden? Wij adviseren je graag. Als je het formulier zo volledig mogelijk invult, dan nemen wij binnen 24 uur contact met je op.

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Download onze GRATIS brochure
Download onze GRATIS brochure

Download onze gratis brochure!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Overlay Image

Download onze gratis brochure!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.